Spør tenåringen din, hva setter du mest pris på med meg som forelder?

Image
SPØR TENÅRINGEN DIN, HVA SETTER DU MEST PRIS PÅ MED MEG SOM FORELDER?

Eg spurte våre sønner på 23 og 26 år hva de har satt mest pris på med meg som mamma.
Begge svarte det samme, enda de ikke var i lag da eg spurte dem. De sa; at du alltid har vært støttende og tatt deg tid til å snakke med oss når vi har hatt det vanskelig. Eldstegutten sa: ”eg føle meg alltid bedre etter en samtale med deg når eg ringer hjem.” Yngstekaren sa: ”Du har aldri tillatt oss å gå i offerrollen, du har bedt oss å ta ansvar for de tingene som vi kan styre sjøl.” Syns du det har vært for strengt? Spurte eg, nei, det har vært bra sa han.

Hva er poenget med å spørre sånne spørsmål? Eg tenker at nettopp det å spørre ungan dine eller ektefellen din om HVA de setter MEST PRIS PÅ MED DEG, gjør både dem og deg bevisst på dine kvaliteter som forelder og partner. Det vi fokuserer på øker ofte sjansen for at vi gjør mer av.

Når du og dem blir klar over dine styrker og hva de faktisk setter mest pris på med deg, så vil du bevisst kunne bruke disse kvaliteten mer i møte med dem. Når du møter din familie på en måte som de verdsetter ved deg, så vil det påvirke dem til ubevisst å respondere positivt tilbake.

Vi snakker ofte om å spille hverandre god i idrettssammenheng eller i jobbsammenheng. Dessverre har familien en tendens til å bli vår salderingspost, der tar mange ut en dårligere versjon av seg selv, vi er ofte sliten når vi kommer hjem og når vi er sliten så blir lunta kortere og humøret dårligere.

Eg bestemte meg for noen år siden å ha en visjon for hvordan eg ville vi som familie skulle ha det i lag. Min visjon blei at eg ønska at vi skulle være mer i godt humør enn i dårlig humør når vi var sammen. Denne visjon fikk eg et eierforhold til, så når eg og min mann krangler så kommer eg ofte på visjonen min, og da bruker eg å spørre meg sjøl, vil eg ha rett og vinne denne krangelen eller vil eg være lykkelig? Eg ende i 90 prosent av tilfellene på at eg vil mye heller være lykkelig. Den beslutningen gjør at eg begynner å kommunisere annerledes enn om eg vil ha rett.

Jo mer bevissthet du utvikler jo mer valgfrihet får du. Så når eg blei bevisst at eg heller ville være lykkelig enn å ha rett ( = å ha behov for å vinne), så kunne eg velge å flire, spøke eller avslutte en krangel som ikke fører oss nærmere hverandre.

Dette krever at du er villig til å ta i bruk noen svært flatterende egenskaper hos deg selv:

  • Ydmykhet
  • Raushet
  • Overbærenhet

Det du vinner på å bruke disse er:

  • Kjærlighet
  • Nærhet
  • Bedre relasjoner
  • Mer respektfulle og meningsfylte samtaler

Jo oftere du bruker disse egenskapene, jo mer naturlig blir det for deg og jo mer automatisert vil det være for deg å snakke vennlig og respektfullt til de fleste rundt deg.

Selvsagt ikke alltid, men hvis eg skulle driste meg til å være rimelig ubeskjeden, så trur eg med hånda på hjertet eg kan se deg i øyan og si at dette er mer regelen enn unntaket for mitt vedkommende.

Bonusen du vil oppleve med å øke din bevissthet rundt egen kommunikasjon er:

AT DU BLIR EN UTRULIG FLOTT ROLLEMODELL FOR DINE UNGER.

Eg love, dem kommer til å kopiere deg. Dem gjør det allerede, er du fornøyd med det du ser i dag, så har du vært en fin rollemodell. Ønsker du at dem oppførte seg bedre? Endre din kommunikasjon.

Du har sikkert hørt sangen til Michael Jackson, The only man I can change is the man in the mirror.

For meg kunne den sangen vært tittelen på Fredsarbeid i heimen visjonen min.

Et lite sitat til som forklarer dette budskapet så godt: ” I går var jeg dum og ønsket å endre verden, i dag er jeg klokere og velger å endre meg selv.”

Den dagen dette gir mening for deg og du får til å leve etter denne leveregelen, da vil ditt liv endre seg i svært positiv retning.

Ha en koselig søndag.

Varm klem fra Annabell

Ps. Er det et tema du ønsker eg skal skrive om i forbindelse med tydelig og vennlig kommunikasjon, send meg gjerne en liten mail, kult hvis DU blir den som inspirerer meg til neste mail. 🙂

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.