Prinsessa som ingen kunne målbinde.

PRINSESSA SOM INGEN KUNNE MÅLBINDE.

Det var en gang ei hissig og sint prinsessa som ingen ville leke med, ho beit seg ut med både folk og fe, ja og lærera med.

Kongen og Dronninga visste ikke si arme råd, så de hyra inn både psykologa og pedagoga for å oppdra den temperamentsfulle dattera si.

Men uansett kor hardt de prøvde så var det ingen i hele Kongeriket som klarte å få skikk på prinsessa.

Åran gikk og jenta vokste seg stor og pen, kanskje ikke så ven, men ei vakker prinsessa det var ho blitt. Til slutt så ikke Kongen anna råd enn å love bort prinsessa og halve Kongeriket til den første og beste frieren som klarte å få skikk på dattera hans.

Det kom unge kjekke menn på besøk for å finne lykken hos den hissige og kverulerende prinsessa som alle hadde hørt om.

Alle forsøkte etter beste evne å oppdra den unge frøkna, men uansett kor hardt de prøvde så var det ingen som fikk til å endre vår kjære prinsesse.

Skjønt kjær og kjær fru Blom … Det var ikke mange som syntes for godt om vår vakre, rike lille pike som satt ensom og forlatt på slottet.

En dag nådde nyheten om Kongen som lovte bort prinsessa og halve Kongeriket til den første og beste karen som klarte å få skikk på dattera hans, helt opp til nord. Der bodde det tre brødre. De bestemte seg for å reise sørover for å søke lykken.

Per, Pål og Espen Askeladd het de. Dem kom fra en helt vanlig familie og tenkte at ei vakker ung prinsesse og litt gods og gull kunne vel aldri skade.

De heiv seg på bussen til Tromsø førr å ta fly videre sørover.

Da de ankom Tromsø sa Espen Askeladd: Per og Pål, hør ka som skal starte her.

Ka er det? Spurte brødrene.

Det skal starte ei gestaltutdanning, svarte Espen Askeladd.

Gestaltutdanning? Svarte brødrene i kor, ka i all verden skal du med det?

Åhh æ har slikt å gjøre, æ har slikt å føre sa Askeladden, så litt selvinnsikt klarer æ vel å ta med meg til Kongsdattera.

Dermed satte Espen Askeladd seg på skolebenken i 4 år, mens brødrene koste seg i Tromsø by med et yrende uteliv og flørta med nordnorske studiner.

Endelig blei Espen Askeladd ferdig med utdanninga si, hverken Per eller Pål kunne fatte og begripe ka han skulle med selvinnsikt, men men tenkte de, han om det. Dem var bare glad førr at studian var over så de kunne hive seg på flyet sørover.

Snart skulle de få treffe den vakre prinsessa, Per og Pål mente de no hadde et solid forsprang på lillebroren, siden de hadde flørta og festa i fire somra og fire vintra. Broren som var begynt å finne sæ sjæl, han virka no både sær og annerledes i måten å snakke på syntes de.

Flyturen gikk ikke helt som planlagt, det blei tjukk tåke på Gardemoen, så flyet måtte gå til Trondheim istedet. Her måtte guttan overnatte på hotell til dagen etter.

De rusla rundt i Trondheims by, da roper Espen Askeladd igjen: Per og Pål! Hør ka som starte her.

Ka er det? Spurte brødrene uinteressert.

Det skal være et studie om konflikthåndtering, sa Askeladden.

Konflikthåndtering?! Utbryter brødrene fortvilt, ka i alle daga skal du med det?

Åh æ har slikt å gjøre, æ har slikt å føre, så litt konflikthåndtering kan vel være godt å ha når vi skal møte vår fyrrige prinsesse, svarte han.

Sånn gikk det til at Espen Askeladd fikk plass på studiet og blei i Trondheim et helt år for å lære seg korsen man håndtere konflikta i familien.

Brødrene var nå både lei og blakk etter 4 år med uteliv, så de tenkte at nå var det på tide å få seg en jobb. Hva ville vel imponere ei prinsesse mer enn to kule brødre som kunne skryte av at de hadde jobbet som eiendomsmeglera.

Året gikk fort og plutselig var Espen ferdig med enda et studie. Endelig kunne 3-kløveret hive seg på flyet til Oslo.

De ankom med siste fly. Guttan valgte å sjekke inn på et pensjonat, der lå de i hver si seng og surfa på nettet. Klok av skade valgte ikke brødrene å ta med seg sin impulsive bror ut på byvandring. NO skulle han jaggu ikke komme over mer tull og tøys som forsinket dem i å treffe prinsessa.

Jommen sa æ smør, de hadde ikke før logga seg på nettet før Espen Askeladd rope entusiastisk fra overkøya: HØR! Kjære brødre ka som står på facebook.

Ka som står der? Spurte brødrene oppgitt.

Det går et onlinekurs som heter Fredsarbeid i heimen, svarer Askeladden ivrig.

Fredsarbeid i heimen? Spør brødrene vantro og skeptisk, har ikke du nok med alt det tullet du har holdt på med de siste 5 årene???

No har vi venta i sju lange og sju breie, no får det jaggu være slutt brølte den eldste broren og slo knyttneven i bordet.

Slapp av gutta sa Askeladden, det her er et onlinekurs som æ kan ta i mitt tempo.

Ka i himmelens navn skal du med et sånt kurs? Sa brødrene mer oppgitt enn noensinne.

Åhhh æ har slikt å gjøre æ har slikt å føre, så litt tydelig og vennlig kommunikasjon kan sikkert komme godt med når æ skal snakke med ho som alle er så frustrert over svarte Askeladden.

Og slik gikk det til at Askeladden meldte seg på et 8 ukers onlinekurs der han lærte at den eneste han kan forandre er seg sjøl, han lærte å uttrykke behov istedet for kritikk, han lærte å bli bevisst sine personlige verdia, han lærte om tilgivelse og forsoning og at alt kan sies når formen er god og sist men ikke minst lærte han at bak enhver negativ adferd ligger det alltid en skjult kvalitet. Dette og mere til fylte han opp i ”ryggsekken” sin, og la på vei opp til Kongseteren.

Først skulle Per inn for å forsøke å endre den vrange og kverulante prinsessa.

Oppe i tårnet satt ei ensom og vakker prinsessa, ho hadde venta lenge og var både sur, frustrert og lei da frieren banka på døra.

Hva vil du meg? Sa ho med sur og avvisende stemme. Sånn må du ikke snakke til folk, sa Per og håpet han kunne oppdra prinsessa. DET bestemmer ikke du! Brølte ho tilbake.

Det er ikke rart ingen vil være sammen med deg når du er så ufin og høylytt, svarte Per tydelig fornærmet. Hvis du ønsker å få deg noen venner så bør du nok legge om stilen, sa Per.

Jeg trenger ingen venner! Ropte prinsessa tilbake. DU skal hvertfall ikke være min venn sa ho og fikk Kongen til å følge frieren ut av rommet sitt.

Så var det Pål som skulle i ilden. God dag vakre prinsessa, sa han høflig. Det er ikke nokka god dag her i gården, brølte prinsessa tilbake. Æ liker ikke å bli brølt til svarte Pål og foreslo at de skulle snakke mer sivilisert til hverandre. Jeg er IKKE sivil, jeg ER ei ekte prinsesse og jeg gjør som jeg vil, ropte ho til han.

Det gikk ikke bedre med Pål enn at han beit på agn som prinsessa la ut og plutselig var de begge fast i en krangel som ingen klarte å komme seg ut av. Etter en time med munnhuggeri befalte prinsessa sin far at HAN skulle hive ut den teite nordlendingen.

Prinsessa som nå var blitt i enda dårligare humør, var ikke overbegeistra for at det skulle komme en tredje bror som ønska å forandre og oppdra ho.

Det banka bestemt på døra. KOM INN! Sa prinsessa dritsur.

Espen Askeladd slo døra på vidt gap og utbrøt humoristisk, koffer sitt du inne når alt håp er ute?

What? Tenkte prinsessa, han der virka veldig spesiell. Ho tok seg i å bli litt nysgjerrig på han.

Hva vil du meg? Spurte ho litt småsurt.

Æ vil deg ingenting svarte Askeladden og gikk bort til vinduet.

Prøv deg ikke svarte prinsessa vantro, du som alle andre som har kommet og gått de siste årene, dere er her kun fordi dere vil forandre og få skikk på meg, men det er det INGEN som klarer sa ho og flirte en høy latter.

Askeladden lo med, du er ei viljesterk og standhaftig ung dame svarte han. Sånne kvinnfolk like æ.

Prinsessa blei overrumpla av nordlænningen ho hadde fått på besøk, men tenkte HAN lurer ikke meg, så ho sa: Jeg får hodepine av alle de teite mannfolkene som pappa har sluppet inn, så jeg har kastet alle på dør. Kor bra at du tar vare på helsa di, svarte Askeladden.

Hva feiler det han her tenkte ho, han var ei hard nøtt å knekke. Jeg skal si til pappa at DU har kranglet med meg, så blir HAN å hive deg på dør.

Du er lur, svarte Askeladden, med et lite smil.

No holdt prinsessa på å gå ut av sitt gode skinn, sånn her hadde ingen snakket til ho før, ho kjente ho blei skeptisk og ropte: Hvorfor snakker du sånn til meg??! Det er INGEN andre som har snakket sånn til meg.

Kanskje æ og er lur, svarte Askeladden og blunket til ho.

Det var no som svarte, tenkte ho inni seg. Du kan bli, sa ho litt snurt.

Etter flere timer, der Askeladden ikke beit på et eneste agn og heller ikke la ut agn til prinsessa, så gikk hennes Kongelige høyhet lei og sluttet å kverulere og diskutere med han.

Det endte med at både Kongen og Dronninga blei så nysgjerrig på hvordan den unge jyplingen fra nord hadde klart å målbinde dattera, så de inviterte han på middag og en lengre samtale.

Hva i all verden gjorde du med datteren vår? Spurte Kongen optimistisk. Hvordan klarte du å forandre ho.

Æ har ikke forandret ho, smilte Espen Askeladd vennlig. Ho har forandra seg sjøl.

Men hvordan kunne det skje etter bare en liten samtale? Spurte Dronningen vantro.

Det er enkelt som fot i hose svarte Espen, den eneste du trenger å ha kontroll på er deg sjøl. Når du ikke biter på agn som ho legger ut, så blir det ingen krangel. Når du ser bak den tøffe fasaden som ho forsøker å lure alle med, så vil du finne ei følsom og klok ung dame.

Når du roser ho for DET, istedet for å kritisere ho for alt som ho hiv ut, så vil ho gradvis mykne og du vil nå inn til kjernen av den ho dypest sett er.

Dattera dokkers er god som gull. Slutt og prøv å forandre ho vær heller ydmyk og kreativ i måten dokker snakker til ho på, æ love dokker på svært kort tid så vil dokker oppdaga at dokker har fått verdens beste datter i gave og en relasjon som kommer til å vare livet ut.

Dronninga tørka en tåre på kinnet sitt. Kjære Espen Askeladd, hva kan vi gjøre til gjengjeld? Spurte Kongen. Du kan fortsette det arbeidet æ har begynt. Di datter er kun et speilbilde av dokker, du og dronningen har alt å vinne på å se ka dokker kan endre som foreldre istedet for å bruke masse tid og energi på å skulle forsøke å endre ho.

Det er krevende å være Konge og Dronning, så vi har nok jobbet alt for mye og ikke hatt så mye tid og overskudd til vår prinsesse, sa Kongen ettertenksomt. Så bra at du innser det, smilte Askeladden vennlig. Husk det er aldri forseint å få en lykkelig familie.

Di datter er ei følsom og kraftfull ung dame, ho har meningers mot og guts til tusen. Det eneste ho trenger er få masse kjærlige tilbakemeldinger på disse kvalitetene.

Kongen og dronninga lyttet med både hodet og hjertet, de kjente at det Espen Askeladd sa var sant. Endelig kunne de glede seg til å ta fatt på en ny hverdag, og med en sånn kar til svigersønn skulle det nok bli både fred og fordragelighet i heimen.

Snipp, snapp, snute så var eventyret om Espen Askeladd som klarte å målbinde prinsessa og trollbinde Kongen og Dronninga ute.

Hører du et lite hyl i ny og ned fra slottet … ja så er det nok bare prinsen og prinsessa som har gitt oss enda en liten verdensborger i gave.

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.