"Når jeg endra min måte å kommunisere på, endra de andre sin måte å respondere på"

Annabell Stefanussen,
Foreldreveileder

Om meg

Hvordan ideen om Fredsarbeid i heimen begynte

Det er en personlig historie jeg vil dele med deg. Siden du er her inne nå, så deler vi kanskje noen fellestrekk som mødre. Min lidenskap for personlig og faglig utvikling starta da jeg var 34 år og begynte på gestaltstudiet i Tromsø. Jeg var til tider misfornøyd både hjemme og på jobb. Det kom til et punkt hvor jeg til slutt spurte min venninne:
«Trur du det er MEG det er noe galt med eller trur du det er hele bygda
Ho var ei veldig god venninne for ho svarte kontant: «Annabell det er KUN du som fungerer her i bygda.» Jeg husker det som det var i går, for vi flirte så vi skreik. Dette ble mitt store vendepunkt, jeg bestemte meg for å ta grep og skaffe meg mer utdanning. Jeg trengte å utvikle mer selvinnsikt og større forståelse for hvordan jeg påvirket omgivelsene mine.

Var jeg klar for endring?

Jeg skjønte ikke den gangen at mine frustrasjoner og misnøye hadde svært lite med min familie å gjøre, men mest med meg selv. Jeg var lite tilfreds på flere områder i livet mitt. Jeg hadde ikke en jobb jeg trivdes med, jeg og mannen min var ikke flink å snakke sammen og jeg manglet gode kommunikasjonsmetoder. Når noe frustrerte meg gikk jeg i kritikerfella eller i offerrollen. Denne negative spiralen påvirket min familie som gjorde at de trakk seg vekk når jeg var i dårlig humør. Det førte igjen til at jeg følte meg mer ensom og enda mer fortvilt over vår situasjon. Jeg prøvde intenst å få de til å endre seg. Jeg ba min mann om å bli mer utadvendt og sosial og jeg forsøkte å få mine sønner til å snakke på en annen måte og så videre. Det funket veldig dårlig. De opplevde seg kritisert og jeg opplevde meg frustrert.

Ingen drømmemamma?

Takket være min venninnes slagferdige kommentar, begynte jeg på Norsk Gestalt Institutt sin høyskole og utdannet meg til terapeut. Jeg elsket studiet fra dag én, fordi det innebar masse personlig utvikling i tillegg til en solid fagkompetanse for å jobbe med andre mennesker. Denne prosessen førte med seg en stor personlig endring for meg som påvirket min familie svært positivt. Spesielt mitt forhold til vår eldste sønn endret seg på en måte jeg bare hadde drømt om. Vi hadde utviklet en relasjon som til tider føltes veldig vanskelig for oss begge. Jeg ble lett trigget av hans måte å være på, og jeg oppførte meg på en måte jeg overhodet ikke likte eller var stolt av. Jeg kunne svare han spydig og kort og hadde lett for å kritisere han.

Vendepunktet

Da jeg virkelig innså at den eneste jeg kunne endre var meg selv og jeg forstod hvordan jeg påvirket min familie, så startet en endringsprosess som ble den største gaven vi som familie kunne ønsket oss. Vår erfaring ble:
«når mor har det bra er hele familien lykkelig
Kjenner du deg igjen? Jeg lærte meg å kommunisere på en ny og hensiktsmessig måte, og de responderte svært godt på den «nye Annabell.» Jeg fikk en utrulig god tone til guttene våre, spesielt utviklet jeg og Magnus en fantastisk god relasjon. Jeg husker vi gjorde fredagsvask sammen, vi samarbeidet og pratet hyggelig med hverandre. Magnus sa til meg: «det er så trivelig å gjøre husarbeid med deg når du er i så godt humør mamma.» Vi snakket om det som hadde vært og jeg husker jeg sa til han:
«Magnus vi to har helbredet dette sammen.»

Fredsarbeid i heimen blir til

Jeg fortalte han om min historie; hvordan jeg som barn og ungdom ble mye kritisert og hakket på av min far, og hvordan han hadde opplevd det samme med sin far. Jeg hadde vært på god tur til å føre denne arven videre til mine sønner. Men takk og pris var jeg villig til å endre meg selv. Det førte til at arvesynden stoppet. Jeg sa videre til Magnus:
«Du kommer ikke til å gjenta dette mønsteret med dine barn, for nå har vi to skapt en ny relasjon og du får med deg nye og sunne erfaringer som du med stolthet kan bringe videre til dine barn

Du kan også skape ringvirkninger

Sånn ble Fredsarbeid i heimen til, det startet med meg, og jeg førte det videre til mine barn. De lærte  en vennlig og hensiktsmessig måte å være i relasjon med andre på, som de igjen bringer med seg ut i samfunnet og videre til sine fremtidige familier. Ringvirkningene av at vi starter med oss selv forplantes utover. Det er fantastisk å tenke på at bare ved å endre oss selv så påvirker vi positivt alle rundt oss. Ønsker du å gjøre det samme for deg og din familie, så ikke nøl med å kontakte meg. Dette er et svært givende arbeid som jeg unner enhver familie å oppleve.

6 ting du ikke visste om meg:

  1. Jeg gikk 10 år på Norsk Gestalt Institutt, er utdannet terapeut, veileder, organisasjonsutvikler og konflikthåndterer.
  2. Jeg har veiledet alle ledere i kommunal sektor i 3 kommuner og kurset de fleste av deres medarbeidere i forhold til høy bevissthet i kommunikasjon og relasjonskompetanse.
  3. Jeg fikk masse tilbakemeldinger på at det de lærte om god kommunikasjon på arbeidsplassen, evnet de å bruke like mye i egen familie med samme resultat som jeg hadde fått i min familie.
  4. Jeg holder meg konstant oppdatert og er i kontinuerlig utvikling både faglig og personlig.
  5. Det sies om meg at jeg er vennlig, folkelig og veldig entusiastisk, og at det jeg lærer bort er lett å forstå og integrere.
  6. Jeg mener selv at jeg er humoristisk og ubeskjeden 😉

“En av de tingene jeg lærte da jeg var i forhandlinger var at før jeg forandret meg selv, kunne jeg ikke endre andre.”

Mitt største ønske...

er å hjelpe flest mulig foreldre å bli tydelige og vennlige ledere i sin familie, som slipper empatiske og ansvarsfulle unge voksne ut i samfunnet 

Boka er nå tilgjengelig!

Når du endrer din kommunikasjon, så endrer også andre seg. Jeg lærer deg tydelig og vennlig kommunikasjon, å se etter det gode i andre, og at det å ta vare på relasjonen er viktigere enn å ha rett. I boka får du de beste råd og metoder som du kan bruke i din familie, så dere får bedre relasjoner, færre konflikter og blir en gladere familie.

Boklansering & Tv2 God Morgen Norge.

Omtalt i: