Gulltips – gammel nettside

Hei Hei

Så hyggelig at du vil ha mine beste verktøy som har gitt meg og min familie veldig gode resultat i forhold til fredsarbeid i heimen.

1. Bruk vennlighet som strategi

Det er det beste redskapet og rådet jeg kan gi deg. Dersom du er villig til å møte dine med en vennlig tone, så vil de gradvis respondere mer og mer vennlig tilbake til deg. Du blir en sterk og tydelig rollemodell for hvordan man snakker med og om hverandre.  De vil respektere deg på en helt annen måte, fordi du utstråler solid autoritet og trygghet når du møter din familie tydelig og vennlig.

Når man venner seg til å snakke vennlig så vil man automatisk vise mer respekt for den man er i dialog med. Det er svært vanskelig å respondere uhøflig eller nedlatende til en som snakker vennlig og respektfullt.

2. Uttrykk behov i stedet for kritikk

Bak enhver kritikk og misnøye ligger det et udekt behov. Når du stopper litt opp og kjenner etter hva behovet ditt er, også sier du det. Så vil familien din oppleve deg tydeligere. De fleste responderer mye mer positivt på et behov som blir uttrykt enn på surmaga kritikk.

Eks: «Jeg blir veldig takknemlig hvis du rydder kjøkkenet etter middagen» er mye tydeligere og bedre form enn: «Du løfter aldri en finger for meg.»

Igjen vil du erfare at det du sender ut får du tilbake. Med det mener jeg at måten du er mot dem på vil påvirke måten de responderer tilbake.

3. Se etter det du liker ved din familie og si det høyt

Jeg har latt det gå sport i det å se etter «Gull» hos våre 2 sønner. Det som før irriterte meg, gir jeg oftere kvalitativ tilbakemelding på.

Eks: Tidligere kunne jeg si: «Du er så utrulig petimeter.» Nå sier jeg: «Du er en grundig type, det ser jeg gir resultat.»

Dersom du inntar en holdning og et fokus om at det ikke er noe rett og feil, men at det som føles rett for deg trenger ikke være riktig for en annen. Så viser du storsinn og toleranse. Du gir aksept til at vi er forskjellig og har forskjellige verdier og syn på ting. Ei slik holdning innbyr mye mer til refleksjon og dialog enn ei skjult holdning som «sier» hvis jeg har rett, så må du ha feil.

Jeg pleier og å applaudere synspunkter som går på tvers av mine. Jeg kan for eksempel si: «så spennende at du tenker sånn, få høre litt mer.»

Denne holdningen vil bygge og forsterker relasjon mellom dere.

Lykke til med en svært givende jobb. Husk vi blir aldri perfekt. Gjør så godt du kan og vær like raus mot deg selv i denne prosessen som du ønsker å være mot din familie.

Jeg vet at når jeg er sliten så er det vanskeligere å være så bevisst som jeg ønsker. Da sier jeg det til mann og barn. Min erfaring er at de aksepterer at også mor kan være sliten og ha dårlige dager.